Joka kolmas nainen ja joka kuudes mies on elämänsä aikana kokenut fyysistä parisuhdeväkivaltaa tai sillä uhkailua. Terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten rooli lähisuhdeväkivaltaan puuttumisessa on merkittävä, koska jokainen kohtaaminen voi muuttaa uhrin elämän suunnan.

Sisältö

Osaatko tunnistaa lähisuhdeväkivallan uhrin ja uskallatko puuttua epäiltyyn lähisuhdeväkivaltaan? Tiedätkö miten alkuvaiheen havainnointi ja uhrin ohjaus voi vaikuttaa poliisitutkinnan etenemiseen?

Webinaari auttaa ymmärtämään mitä lähisuhdeväkivalta on, kuinka yleistä se on sekä sen vaikutukset uhrin terveyteen, hyvinvointiin, turvallisuuteen ja toimintakykyyn. Koulutus korostaa ammattilaisen roolia lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa. Kuulet myös, mitä poliisi odottaa terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisilta heidän kohdatessa lähisuhdeväkivallan uhreja ja saat vinkkejä myös siihen, miten kuormittavista asioista pääsee eteenpäin.

Webinaari soveltuu kaikille terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille sekä alojen opiskelijoille ja opettajille tarjoten käytännönläheistä tietoa ja tukea työhön.

Oppimistavoitteet

  • Ymmärrät lähisuhdeväkivallan vaikutuksen terveyteen ja hyvinvointiin.
  • Tunnet ammattilaisen ilmoitusvelvollisuuden lähisuhdeväkivaltaa epäiltäessä.
  • Tiedät, mitä keinoja poliisilla on puuttua lähisuhdeväkivaltaan ja tiedät, mitä poliisi odottaa terveydenhuollon ammattilaiselta.
  • Uskallat puuttua lähisuhdeväkivaltaan ja toimia sen edellyttämällä tavalla.
  • Ymmärrät, kuinka jokainen kohtaaminen lähisuhdeväkivallan uhrin kanssa on merkityksellinen.

Ohjelma 20.5.2025

Ohjelma julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Asiantuntijat

LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Elisa Hackenberg, HUS ja Helsingin yliopisto.

Varatuomari Krista Vallila, Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Sairaanhoitaja YAMK Petra Kupari, Oppiportin webinaarien tuotepäällikkö sekä webinaarin puheenjohtaja.