Alipaineimuhoitoa käytetään nykyisin laajasti useiden erilaisten avoimien ja suljettujen haavojen hoidossa. Hoito aloitetaan usein erikoissairaanhoidossa, se voi kestää päiviä tai viikkoja ja potilas voidaan myös kotiuttaa laitteen kanssa. Tämän vuoksi alipaineimulaitteiden käytön ja sidosten laiton osaaminen kuuluu kaikille haavanhoitotyöhön osallistuville terveydenhuollon ammattilaisille erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa ja kotisairaanhoidossa.

Aineistossa kuvataan alipaineimulaitteiden toimintaperiaatteet, käyttöaiheet ja vasta-aiheet sekä ohjataan alipaineimusidoksen laittaminen potilaalle. Jokaisen laitteen käyttäjän tulee myös tuntea mahdolliset ongelmatilanteet ja niissä toimiminen sekä laitteen toiminnan seurantaan ja huoltoon liittyvät ohjeistukset.

Verkkokoulutuksen kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille haavanhoitotyössä alipaineimulaitteita käyttäville terveydenhuollon ammattilaisille.

Aineisto on laadittu itsenäistä opiskelua varten. Se on hyödyllinen myös uusien työntekijöiden perehdytyksessä, laiteajokortin suorittamiseen liittyvään näyttöön valmistauduttaessa sekä laitteiden käytön oikeellisuuden arvioinnissa ja tarkistamisessa.

Alipaineimulaitteet on osa sairaaloiden ja Kustannus Oy Duodecimin yhteistyönä tuottamaa Laitekoulutusta. Tämän osuuden vastuullisina tuottajina ovat toimineet KYS:n asiantuntijat.

Tekijät

Toimittajat

Kirsimarja Metsävainio, LL

Mika Karjalainen, sairaanhoitaja (YAMK)

Kirjoittajat

Mari Mustonen, kliinisesti erikoistunut hoitaja, auktorisoitu haavahoitaja

Päivi Mäntyvaara, kliinisesti erikoistunut hoitaja, auktorisoitu haavahoitaja

Tiina Sakko, sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja

Asiantuntija

Leena Berg, LT